Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4524

cila lesen

cila lesen (5)

Vélemények: 1

Megnézve: 801

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Panoráma / Regéci körkép


Regéci körkép

  Regéci körkép

Fényképezőgép:

Olympus E-510

Objektív:

Olympus Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 Digital ED

Szűrő:

Gradual Color (Átm. Szürke)

Záridő:

1/250s

Rekesz:

F8

Fókusz:

14 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Mogyoróska

Bringás előző képei
Korall

Korall (5)

Ahol az utcáknak nincs neve

Ahol az utcáknak nincs neve (5)

Tartály

Tartály (5)

Légtánc

Légtánc (5)

Díszlépés

Díszlépés (5)

| Még több

Feltöltötte:

  Bringás 

Feltöltés ideje:

2011.12.16 12:19:26

Kategória:

  Panoráma

Átlag:

5 (8 szavazat)

Megtekintve:

745

Betöltve:

1594

Feldolgozható:

Igen

Kulcsszavak

hegy, nagylátószög, színes, táj, vár, várrom

Regéci körkép

A regéci vár környéke.
Zemplén-hg.

sam2011

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#38 Írta: Bringás 2012.01.25 12:10:24   28277 1150

Szia István!

Erőltetem, persze hogy erőltetem azt a kreativitást:) Ami eszembe jut, azt kipróbálom, ennél többet nem tehetek. Persze most már csak az idei "fotós évadban" lehet erre játszani, ami elkészült, az már készen van:)

A sikert pedig eddig se a nagy feltöltési számban láttam. Tudom, hogy a minőség a fontosabb. Az, hogy sok képet töltök, s hogy "megünneplem" a kerek 100-asokat az ettől teljesen független. Egyrészt szeretek feltölteni, szívesen mutatom meg az egyszerűen csak szép képeimet, még akkor is, ha tudom, hogy nem azok az életem fotói.
Másrészt a visszajelzésekből lehet tanulni, pontosabban kizárólag a "negatív" megjegyzésekről. Ha csak a legkimagaslóbb képeimet töltöm, akkor (főleg ezen az oldalon) csupa-csupa dicséret lesz a válasz. Ez pedig azt jelenti, hogy itt be is fejeztem a fejlődést, megrekedek ahol vagyok. Mehetnék persze tanulni más oldalra, ahol arányaiban több a jobb fotós, de azok az oldalak nekem a stílusuk miatt nem szimpatikusak. Tanulni a negatív kritikából is csak úgy lehet, ha az nem beszólós, vagy lekezelős, mert csak akkor tudsz azonosulni vele.
Harmadszor, pontosan ez a "sablonos" kép kellett ahhoz, hogy ez a építő beszélgetés kialakuljon köztünk:)
Végül, én csak egy hobbi fotós vagyok, nem ebből élek, sőt soha egyetlen fillért hasznot sem tudtam húzni a fotózásból, mindig csak vitte a pénzt (s ez valószínű így is marad) így aztán elférnek a galériámban a kisebb-nagyobb tévedéseim is:) A sikerességem nem ettől függ, hiszen a siker (mint minden) relatív. Lehetek itt sikeres, hisz valahol ez egy tanulóoldal. Jelenleg másutt csak középszerű lehetnék, míg komolyabb megmérettetésen teljesen esélytelen. Magamhoz képest fejlődök. Lassan, de biztosan:) És ezt látom én is:)

Üdvözlettel: Csaba


Válasz hozzászólás
 

#37 Írta: Diver 2012.01.22 19:12:18   2708 171

Szia újra ! :)

Szóval én arra gondolok, hogy igenis próbáld megeröltetni magad a kreativitás terén, mert egy fotósnak pont az lehet a kiugrója a többiek közül, ha kreatív. Mert különben csak dokumentáló fotós lesz. Igen is egy-egy témánál sokfelöl, sokféleképp fotózz, ne elégedj meg egyféle beállítású szöggel, nézőponttal, aztán otthon majd meglátod melyik ami különleges és jó. Meglátod ahogy látják majd az emberek az őj oldalad az is tetszeni fog nekik, mert most nagyon elkönyveltek egy dokumentáló fotósnak aki járja az országot és dokumentálja az ország szépségeit, ami ugye egyfelöl jó (kényelmes ), de másfelöl egy skatuja. Gondolom érted. :)

A két képet megnéztem. Igen ezek próbálkozások és az irány nem rossz ! Főleg az elsőnél. A második nekem nem jön be, kicsit szűk, olyan esetleges, kényszeredett.

Egyébként erre a képemre gondoltam :
http://fotosokvilaga.hu/kep/72082/porges/nikon_d80
és erre :
http://www.fotosokvilaga.hu/kibont.php?kat=35&id=73655

szóval lehet próbálkozni. Alap obival is + egy kis kreativitással sok mindnet lehet, tudom kéne egy jobb gép Neked !

Hajrá ! Ez az idei célod ! :) Megéri hidd el ezért dolgozni, harcolni, feladni egy kis szabadidőt, hogy meglegyen rá a pénz, mert aztán nagy örömöt okoz !

Adig is, zoomolj, tekerj, hasalj, forgass, tegyél elé papírlapot egy kis lyukkal stb..... szóval kreatívkodj ! Csak erre bíztatlak ! Csinálj ff képeket az is egy kihívás ! :)

Meglásd magad fogsz a legjobban örülni, ha egy-egy kép feltünően sikeres lesz ! És ne a nagy képszámban lásd a sikert ! Nem az számít hidd el ! A minőség többet !

Szép estét !

Üdv" István


 

#36 Írta: Bringás 2012.01.22 12:09:03   28277 1150

Szervusz István!

Dehogy veszem zokon, sőt őszintén örülök, a kitüntető figyelmednek, és nagyon boldog lennék, ha sikeresen terelgetnél. Így már teljesen világos, hogy mit is értettél a sablonosságon.

Amúgy valószínűleg van bennem valami helytelen felfogás, amitől nem tudok szabadulni, hisz az ember az érzéseinek nem parancsolhat. E helytelen (talán túlzóan naturalista?) felfogásomnak egy része az, hogy egyszerűen nem tetszenek a hosszú zárba belezoomolós, vagy gépelforgatós képek. Az eszemmel tudom, hogy ez kreatív, és látom, hogy sikeres, sokan szeretik is, de valahogy nehéz rávennem magam olyasmire, ami alapból nem igazán tetszik. A felhő elmozdulása viszont nagyon szimpatikus javaslat, azzal fogok próbálkozni a leendő új szerelésemmel.
A másik gond velem az, hogy kétségbeejtően hiányzik belőlem a kreativitás - legalábbis a fotózás terén. Ez nagy hátrány nekem, hogy "művészetileg" egyszerűen nincsenek ötleteim. Így általában azt az utat járom, hogy sokat nézelődök, és mások (nekem tetsző) megoldásaival bővítem a "repertoáromat". Pontosan ez történt a T betűs képemnél is. Ezért is szeretek együtt fotózni másokkal, mert nálam szinte mindenki kreatívabb, s így sokat tudok tanulni belőle.
Nyilván bennem van a hiba abban is, hogy néha, mikor megpróbálok valami újszerű kompozíciót, akkor bizony azok a képeim kapják a legnagyobb közönyt. Pl. a mozdonyos képeim egész sikeresek lettek ezen az oldalon, de amikor valami újszerűvel próbálkoztam:

http://www.fotosokvilaga.hu/kep/80193/idoalagut/olympus_e_510

http://www.fotosokvilaga.hu/kep/81211/424_es_csatahajo/olympus_e_510

… akkor a többihez képest ezek bizony érdektelenek lettek. Nyilván nem "érzem jól a kreativitást", mikor a saját ötleteimmel próbálkozom.

Amúgy a galériádban nem igazán találtam (vagy csak nem ismertem rá) az említett képekre. Csupán egyetlen verzióban voltam biztos, a halszemes high key képben.

Végül a márkaváltásról. Persze a kreativitáshoz elsősorban nem új gép kell, hanem ész:) Nálam a márkaváltás kényszer. A gépem haldoklik, csoda, hogy még be tudom kapcsolni. Az Olympus kiszállt a tükrös piacról, nincs több új gépváz és nincs több objektív sem. Amúgy is nagyon szűkös volt kínálat. Szerencsére anyagilag nem bonyolódtam bele az Olympusba, (gyakorlatilag kit felszerelésem van, minimális kiegészítőkkel) így nem fog nagy veszteség érni. Az árát bőségesen megdolgozta. Mindenképp kell tehát egy új gép, amit az Olympustól már nem kaphatok meg.
- Szeretnék csillagforgót fotózni, amit az Olympussal lehetetlen.
- Az erdő mélyén, beállványozhatatlan helyzetekben szeretnék ISO 800-1600-on is elfogadható minőségű képet, ami Olympussal lehetetlen. Az alacsonyabb érzékenységhez szükséges záridőt pedig nem tudom kitartani.
- Szeretnék végre (annyi év után) igazi nagylátószögben fotózni. Ez Olympussal lehetetlen.
- Érdekelnének a hosszú záras fotók is, ami Olympussal borzasztó nehéz és kompromisszumos.
- Szeretnék néha MF-t is használni, ami az Olympus kicsi keresőképe miatt lehetetlen feladat, mert ott mindig minden éles.

Van az a népszerű mondás, hogy a fotózás nem a cuccon, hanem a fotóson múlik, meg hogy jó képeket lehet gagyi felszereléssel is fotózni. Persze ez mind igaz. De azért őszintén tegyük hozzá azt is, hogy csak bizonyos korlátokkal. Én már egy ideje úgy érzem, hogy sok esetben korlátoz a rendelkezésre álló technikám.

Köszönöm a türelmedet, a kiemelt figyelmet és a törődést! :)

Üdvözlettel: Csaba


Válasz hozzászólás
 

#35 Írta: Diver 2012.01.22 10:22:47   2708 171

Szia Csaba !

Egy picit terelni próbállak, ha nem veszed zokon ! :) Vagy annyira tapasztalt fotós, hogy értsd nem minden az ami egyszerüen kijön a gépből.
Ne egyszerüen jöjjön ki, Te már azt a részét tudod !

Én arra szeretnélek rávenni, hogy kisérletezz és leginkább ezt értettem én a sablonosság alatt amit írtam az első levelemben e képed alá.
Kisérletezz, keress új nézőpontokat, új perspektívákat, esetleg kellékeket. Nem kell ahoz új gép, hogy kicsit másképp mutass be dolgokat, azokat amiket csak "simán" egyszerüen megfotózol. Láttam most feltettél egy hosszú záridős mólós képet ! Na valami ilyesmire is gondolok !

Itt már előjött valami ami picit más mint a megszokott, bár ezt is ezt a technikát már rongyosra űzték sokan.

Én ilyenekre gondolok pl : gépelforgatás hosszú záridőnél, zoomolás hosszú záridőnél egy éles ponttal vagy csak egyszerüen hosszú záridővel egy tájkép ahogy a gyorsan tovahaladó felhők elcsúsznak a képen. Mind, mind egy lehetőség, hogy a tájból mely maga nagyon szép egy egyedi képet hozz nekünk és néha az sem baj, ha nem ismerünk rá, nem dokumentáció, hanem valami több lett ettől.

Nézd meg a galériám. Találsz benne példákat mondjuk a Budakeszin lévő mammutfenyő páros különböző verzióban.
El tudnám képzelni a 424-es mozdonyról valami hasonló zoomolós képet, akár szemből, akár a kerekéről. Érted mire célcok ?

Többet tudsz Te már annál, hogy leülj és csak ugyan azt tedd mindig. Vagy egy egyszerű makró, vagy egy egyszerű tájkép vagy egy egyszerűen összerakott panoráma. Ezek nekem már Tőled sablonosak, mert tapasztaltabb vén róka vagy annál, hogy itt megállj ! Tűzz ki új célt és kitasd tovább mit is lehet még és ehhez nem kell külföldre menni a magyar táj a magyar szépség is bőven elég. Te meglátod a szépséget, mutasd nekünk meg egy kicsit másképp !

Szép napot !
Üdv" István


Válasz hozzászólás
 

#34 Írta: Bringás 2012.01.21 12:35:37   28277 1150

Szervusz István!

Először azt hittem, hogy a "szokásos" fények, színek, illetve a hiányzó plusz képi elem hármasának sablonosságáról beszélsz. A nézőpontot eddig még nem írták mások, jó, hogy megtetted, ki fogom próbálni. Annyit azonban már látatlanban is sejtek, hogy ez csak egyetlen plusz variációt jelenthet majd, az alsó nézőpontot. A gyakorlatban ugyanis csak ennek a megvalósításnak nincs akadálya. (Kilátó nélkül.)

Némi kétségem azért van a dologgal kapcsolatban. Az egyik technikai jellegű. Panorámánál a képek eltérő látószögből készülnek, ezért az egyes képi elemek eltérő perspektívában lesznek meg az egyes kockákon. Ebből kifolyólag összefűzésnél a program torzítja az egyes képeket, hogy az eltérő perspektívákat kiegyenlítse. Minél közelebb van valami az optikához, annál erősebb lesz ez a torzítás. Földközeli nézőpontból nagyon könnyen előfordulhat, hogy már olyan durva torzítás szükséges, ami élvezhetetlenné teszi a képet, vagy esetleg nem is kivitelezhető. A másik kétségem elvi jellegű. Az a tapasztalatom, hogy a nagylátószögű békaperspektívák akkor igazán látványosak, amikor valami jellegzetes képi elemet is tud benne mutatni a fotós, lehetőleg a jó közeli előtérben. Na most ez az a bizonyos plusz képi elem, ami általában sosincs ott, amikor fotózok. (Erről írtam az előző válaszomban.) Egy nagy üres előtér pedig nem biztos, hogy jól mutat. Persze ki fogom próbálni a békaperspektívás panorámát, mert az ötlet jó, aztán majd meglátom, mi sül ki belőle.

Ráadásul az én 14 mm-em nem az, amit ez a szám önmagában sejtet. A 14 mm full frame gépen, maga a megtestesült ultra nagylátószög. Olympuson viszont csak ekvivalens 28 mm, éppen hogy csak lehet vele tájképezni, olyan "kicsi" a látószöge. (Valamikor idén tervezek váltani, Canon vs. Nikon, reményeim szerint lesz majd igazi nagylátószögem is.)

Az ég és a táj arányaival kapcsolatban pedig igyekszem a harmadolási arányt betartani - legalábbis ha a lehetőség engedi. Ennél a képnél is így történt, kb. 2/3 ég, 1/3 táj. Ezen a ponton térek vissza az örökös "hiányzó plusz képi elem" problémámhoz. A 2/3-ad táj bizony nagyon unalmas lenne, ha nincs benne semmi érdekes. Így aztán, amit írsz, hogy „kevés ég, sok előtér” az nálam legtöbbször ezért nem működik. Tehát általában az égre helyezem a hangsúlyt, mert ott legalább vannak felhők, amik feldobhatják a képet. Ha vannak. Hogy mennyire vagyok szerencsés a felhőkkel, annak megítélése relatív. Aki csak a feltöltéseimet látja, az könnyen azt hiszi, micsoda mázlista. De aki azt is tudja, hogy ennyi felhős képhez hány vakítóan felhőtlen, vagy csúnya, rossz fényű, vagy szürke és matt, stb. égboltot kaptam a fotózásaim alkalmával, az árnyaltabban fogalmaz. Így aztán a túráimról szóló képek zöme csak emléknek jó.

Köszönöm, hogy visszatértél és válaszoltál.

Baráti üdvözlettel: Csaba


Válasz hozzászólás
 

#33 Írta: Diver 2012.01.21 10:44:21   2708 171

Szia Csaba !

Na most van időm kicsit bővebben írni Neked arról amit anno csak úgy sebtében megfogalmaztam ide.
Szóval : a képed élvezeti értékén mit sem ront az, hogy panoráma kép és az sem, hogy mint ilyen sokadik a gyönyrörű magyar tájról.
Ami az én gondolatom : valahogy úgy láttam, bennem ez maradt, hogy szinte ugyan abból a szögből, ugyan olyan álvány magasságból lövöd ezeket a képeket, azután hazamész összefűzöd őket és gyorsan tálalod nekünk. Úgy érzem kellene egy kis plussz ezekbe a képekbe. Mondjuk egy alsóbb nézőpont, vagy éppen egy kevés ég sok előtér. Érted ? Tehát valami amitől nem tűnik sablonosnak.
Probáld ki !

Tedd, másold be egy új mappába ezeket a panoráma képeid, majd egymás után nézd meg őket. Kiváncsi vagyok a véleményedre !

Egyébként nagyon is TISZTELEM amit teszel ! Azt, hogy önállóan beutazod az országot, akár bringával, akár vonattal és gyalog. Ez tiszteletre méltó ! Minden hová felmész, megnézed, aztán elénktárod a képeket amiket láttál. Teljesen egyetértek abban is, hogy nem lehet mindenki világjáró, mert nincs rá módja, eszközei, lehetősége és tényleg ők a felkapott fotósok.
Viszont ilyenkor van az, hogy ki kell használni ami van.

Mondjuk az a 14 mm se rossz ! Az is húz rendesen szerintem és ezt ki lehet használni különböző nézőpontokkal és nem csak a hossz irányban, ha nem akár békaperspektívából is !
Próbáld meg ! MInden ilyen helyen csinálj több nézőpontból egy-egy sorozatot, aztán otthon eldől melyik jön be jobban. :)

Aztért alapvetően szerencsés vagy a felhőkkel, szoktak azok Neked ode jönni én emlékszem rá ! :)

Gondolom most is valahol úton vagy ! Várom a további képeid és válaszod !

Üdv' István


 

#32 Írta: Bringás 2011.12.25 10:30:15   28277 1150

Köszönöm a jókívánságot, s kívánok Neked is Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Új Évet!
Ami késik, nem múlik… fő, hogy nem bántódtál meg:)
(Igaz, nem is írtam bánót.)


Válasz hozzászólás
 

#31 Írta: Diver 2011.12.24 17:48:10   2708 171

Szia !
Nem felejtettem el válaszolni Neked, de mostanában szűkös az időm ! :) Márpedig megérdemelsz egy hosszabb választ !

Boldog Karácsonyt !!! :)
Ist.


 

#30 Írta: Bringás 2011.12.22 17:34:58   28277 1150

Szó sincs róla, hogy kedvem szegné a sablonosság kritikája - hiszen jogos. Az igazság kedvéért el kell ismerni, hogy Istvánnak igaza van, mert a kép valóban sablonos. Őt magát pedig tisztelni kell, hogy felvállalta és leírta ez irányú véleményét, s tette mindezt maximálisan kulturáltan. A sablonosság okát pedig válaszként megírtam, ha lehet így fogalmazni "tisztességgel kimagyarázkodtam". Nincs ezzel így semmi baj. A feltett költői kérdésekre a saját válaszaim kitalálhatók, már csak abból a tényből, hogy (már régóta) úgy töltögetek tovább, mintha nem fogna rajtam a kritika. Pedig megfogan az, csak épp a lehetőségeim nem változnak tőle. Majd egyszer, ha annyi pénzem lesz, hogy megélhetek munka nélkül… :)))

A véleményed és a gondolataid leírását Neked is köszönöm, s örülök, hogy így is tetszik a fotó!


Válasz hozzászólás
 

#29 Írta: csodaszarvas 2011.12.21 13:33:08 www  1317 124

Akkor már ketten vagyunk akik így gondolják!:)

Üdv: Laci


Válasz hozzászólás
 

#28 Írta: szujam 2011.12.21 12:07:38   3512 183

Mélységesen egyetértek a gondolataiddal és Csaba is jól megfogalmazta a lényeget. Mindenki a lehetőségeihez mérten fotózik. Az igazán profik napokon, sőt, heteken keresztül üldöznek egy-egy jó témát, várnak különleges fényviszonyokat, vagy épp megismételhetetlen pillanatokat, s mindezt csúcstechnológiájú fényképezőgépek társaságában. Triviális, nem kell részletezni. Viszont, ez valamennyiünknek nem adatik meg az oldalon, s éppen ezért érdemes a képfeltöltő lehetőségeit is mérlegelni a fotó értékelésekor. Nyilvánvaló, hogy egy nicknév mögé bújt ismeretlen ember anyagi helyzetét, életkörülményeit nem ismerheted. Ám Bringás, -aki számtalan alkalommal leírta már, hogy korlátozottak a lehetőségei az utazásra- meglehetősen ismert és elismert ember az oldalon, s valamennyien tudjuk, hogy mik a lehetőségei a képalkotás terén. Úgyhogy Csaba, én azt mondom, nehogy kedved szegje a "sablonos kép" kritikája! A felvétel nyilvánvalóan jobb lenne látványos fényviszonyok, köd, pára és még sorolhatnám, hogy milyen természeti jelenségek együtt állásával. Ám ott, akkor ez ilyen volt. És én ezt maximálisan elfogadom és megértem, mi több, tisztelem a hozzáállásod és kitartásod! Régi téma ez nálad, de mindig elő fog jönni.

Üdvözlettel.


5.0

Válasz hozzászólás
 

#27 Írta: Bringás 2011.12.18 11:54:52   28277 1150

Köszönöm, hogy leírtad a gondolataidat, megtisztelő, hogy ez a véleményed. A sablonosság kérdésében pedig szerintem mindenkinek igaza van. Annak megítélése ugyanis nagyon szubjektív dolog, attól függ, mennyi olyan képet láttál és/vagy mennyit fotóztál már.


Válasz hozzászólás
 

#26 Írta: csodaszarvas 2011.12.17 18:32:47 www  1317 124

Szia Csaba!

Ne haragudj, hogy írok még egyszer! Ma épp egy korábbi fotódat néztem, és annál a fotónál taglaltad azt amit írtál a második bekezdésben! Azt hiszem, ott is valaki a sablonosságot írta/firtatta. Én is leírom a véleményemet ezzel kapcsolatban!(persze, csak ha nem probléma). Szerintem, érdekes dolgot írtál,le és igazad is van, olyan tekintetben szűkebbek a lehetőségek ha az embernek nincs autója. Ezért becsüllek, hogy ha kell tömegközlekedéssel, ha kell két lábon, vagy ha kell kerékpárral jutsz el olyan helyekre ahol talán más életében nem járt. A fotóidat, sablonosnak kevésbé mondanám, mert az én szemem elé, mindig valami újat vagy ha nem is újat akkor a régi más komponálásban látom, mindezt megspékelve a technikai határok behúzásával, és a lehetőségekhez képest tökéletesítve. Én mindig is csodálattal nézem a fotókat, és nem csak a Tiédet, bárki másét aki olyan helyekre kalauzol el, ahol még nem jártam. (vagy ha jártam, az régen volt és akkor még nem fotóztam) A bükk, zemplén, jelen esetben regéc és még sorolhatnám! Szóval száz szónak is egy a vége, Én Tisztellek amiért ilyen fotókat produkálsz!

Remélem, nem tartottam fel senkit!

Üdv: Laci


Válasz hozzászólás
 

#25 Írta: Bringás 2011.12.17 11:43:16   28277 1150

Szervusz István!
Ritka, de annál szívesebben látott vendég vagy, mindig örülök, ha írsz. Adok a véleményedre, melyek most is gondolatokat ébresztettek bennem.
Való igaz, hogy ezeknek a képeknek az elkészítése számomra már nem jelent különösebb nehézséget. Az is igaz, hogy már több tájpanorámám van fönn, tehát tőlem ez már nem hat újdonságként. Költői a kérdés, vajon ezek a dolgok befolyásolják-e a kép élvezeti értékét?

A sablonosságról pedig a következő gondolataim lennének. Autóm nincs, soha nem is volt. Bárhová is szeretnék eljutni, csak a tömegközlekedésre és a két lábamra hagyatkozhatok. A fővárosból bizony meglehetősen hosszú idő, míg eljuthatok a természetbe, oda, ahol fotózni szeretnék. Ez sajnos nagyon időigényes. Ráadásul nem maradhatok soká, mert vissza is kell érnem, akár a bicikli visz, akár a vonat. Ez egyben azt is jelenti, hogy számomra a szép hajnali / alkonyati fények (néhány ritka esettől eltekintve) elérhetetlenek. Nekem csak az akkor és az ott létezik. Vagy akkor fotózok, amikor oda tudok érni, vagy soha. Az van, amit akkor és ott találok, nem tudok várni a különleges pillanatra. Én is el tudnék képzelni mindenféle érdekes plusz képi elemet a fotóimon, amik viszont szinte sosincsenek ott a helyszínen. És itt adódik megint egy költői kérdés. Azok után, hogy rászántam egy teljes szabadnapom, hogy eljussak egy helyre, ahol szokás szerint épp nincs semmi extra, „csak a nagyon szép táj” akkor most fotózzak egy „sablonos” tájképet vagy egyáltalán ne fotózzak? Esetleg manipuláljak rá utólag valami érdekeset, vagy hagyjam meg a természetességet? Hát ezért olyan sablonosak a fotóim. Részben mindenkinek a lehetőségei határozzák meg a fotóit. Nekem ezek a lehetőségek jutottak. Be is fejezem a mentegetőzést:)

A jelen fotótól elvonatkoztatva, a lehetőségekkel kapcsolatban megosztanám veled még egy gondolatom: szerintem a világ legelismertebb tájfotósai (a fotós tudásuk elismerése mellett) azért IS lehetnek a legjobbak, mert van rá lehetőségük, hogy eljussanak a legszebb helyekre, van rá lehetőségük, hogy a legjobb időpontban legyenek ott, és van rá lehetőségük, hogy a csúcstechnikával fotózhassanak.

Ezen kívül a templomtorony valóban ferde. Sajnos nem vettem észre, hogy az illesztés meghúzta egy kicsit. Pedig könnyű lett volna kijavítanom. Köszönöm szépen, hogy megnézted a képet, s örülök hogy megtiszteltél a véleményeddel.
Üdv.: Csaba


Válasz hozzászólás
 

#24 Írta: Bringás 2011.12.17 10:28:19   28277 1150

Köszönöm az értékelést örülök, hogy elnyert Téged!


Válasz hozzászólás
 

#23 Írta: Bringás 2011.12.17 10:26:35   28277 1150

Köszönöm szépen a véleményt igazán örülök, hogy tetszik Neked!


Válasz hozzászólás
 

#22 Írta: Bringás 2011.12.17 10:22:00   28277 1150

Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik!
A panorámákat egy PTGui nevű programmal rakom össze.


Válasz hozzászólás
 

#21 Írta: Diver 2011.12.17 10:21:22   2708 171

Szia Bringás !
Szépek ezek a képeid, de megmondom őszintén én úgy érzem, hogy te ezeket már csípőből lövöd, semmi újdonság nincs bennük. Kicsit sablonosnak vélem azzal együtt, hogy természetesen a táj maga nagyon szép !Ezen kívül sajna a templom tornyod igen csak ferde.
Nálam nem lenne ezért ötös.
Üdv' Ist.


 

#20 Írta: Bringás 2011.12.17 10:20:42   28277 1150

Köszönöm szépen a véleményezést, őszintén örülök, hogy tetszik Neked! Jobbról már távvezetékek és oszlopok következtek volna.


Válasz hozzászólás
 

#19 Írta: Bringás 2011.12.17 10:18:44   28277 1150

Köszönöm szépen a véleményezést, őszintén örülök, hogy tetszik Neked! Ez a szűrő hasznos dolog, de azért megjegyezném, hogy itt most elég szép fények voltak, s alapvetően ennek köszönhető a színvilág. Persze a szűrő is hozzátette a magáét, de mindig a fényeké a döntő szerep. Ennek a szűrőnek akkor mutatkozik meg az igazi haszna, mikor az ég a kiégne, de a táj még alexpós lenne.


Válasz hozzászólás
 

#18 Írta: Bringás 2011.12.17 10:11:42   28277 1150

Én biciklivel voltam fönn, úgy nem olyan kényelmes, de lefelé már jó volt:) Amúgy én is agyon ajánlom mindenkinek, szerintem a legszebb várromunk. Köszönöm az értékelést örülök, hogy elnyerte a tetszésed!


Válasz hozzászólás
 

#17 Írta: Bringás 2011.12.17 10:08:54   28277 1150

Köszönöm!


Válasz hozzászólás
 

#16 Írta: Bringás 2011.12.17 10:08:31   28277 1150

Köszönöm szépen, örülök a tetszésednek!


Válasz hozzászólás
 

#15 Írta: Bringás 2011.12.17 10:07:55   28277 1150

Köszönöm, és örülök, hogy tetszik!


Válasz hozzászólás
 

#14 Írta: Bringás 2011.12.17 10:07:11   28277 1150

Köszönöm Hümi, öröm számomra, hogy bírja a tetszésed!


Válasz hozzászólás
 

#13 Írta: Bringás 2011.12.17 10:06:01   28277 1150

Köszönöm a véleményt, igazán örülök, hogy elnyert téged!


Válasz hozzászólás
 

#12 Írta: Bringás 2011.12.17 10:04:58   28277 1150

KÖSZÖNÖM, HOGY A NAP KÉPÉNEK SZAVAZTÁTOK!


 

#11 Írta: klemy 2011.12.17 07:49:30 www  3811 426

Teljesen korrekt és látványos panoráma.Részletgazdag és perecíz.természetes színvilága ami teljesen megfogott.


 

#10 Írta: alalat 2011.12.17 03:13:24 www  10883 854

Szia!
Nagyon szép panoráma.Tökéletesen illesztett képek még a felhőknél sem látszik az eltérés.Jó gyorsan fotóztad.
Nagyon szép természeres színek.
Üdv:alalat


5.0

 

#9 Írta: sz.attila.bp 2011.12.16 21:44:41 www  1064 106

Szia Bringás! Gratula a nap képéhez!
A panorámát te mivel rakod össze?


5.0

 

#8 Írta: Mikrós 2011.12.16 20:23:09   4325 456

Mikor kicsiben megláttam a képet, mondom magamnak: na ő "Bringás" lesz... Mit tesz Isten - ráhibáztam... A minőség a "szokásos", a bemutatás úgyszintén. Nincs hiba, én még elnézném jobbról tovább is... Gratulálok, hogy Nap-képe is lett! Üdv.!


 

#7 Írta: cika01 2011.12.16 19:59:41 www  1924 223

Nekem is nagyon bejön, főleg az ég, már értem miért mondja mindig az Anti, hogy vegyek átmenetes szürke szűrőt.
Szép munka
Gratulálok


 

#6 Írta: kecsa 2011.12.16 19:36:30   958 90

Jól össze rakott panoráma,természetes színek.Nem túl rég jártam itt,és meglepődtem hogy autóval, a várig föl lehet menni erről az oldalról.Kényelmes természetjáróknak meleg szívvel ajánlom!


 

#5 Írta: TiSza 2011.12.16 17:25:47 www  2256 95

Szép panoráma.


5.0

 

#4 Írta: zso6607 2011.12.16 16:26:00   13843 177

nagyon szép panoráma képeslap!:) gratulálok!


5.0

 

#3 Írta: -anTi- 2011.12.16 14:02:05 www  5518 520

Gyönyörű és részletgazdag panoráma! Gratulálok!


5.0

 

#2 Írta: Hümi 2011.12.16 12:47:28   1454 44

Szia Bringás...!

Ez egy igazán remek panoráma fotó lett...tökéletesen összerakott...nagyon jó természetes színvilágú és élességű kép...gratulálok...!

üdv.


5.0

 

#1 Írta: csodaszarvas 2011.12.16 12:40:35 www  1317 124

Szia Csaba!

Gyönyörű tájképet varázsoltál a szemem/szemünk elé! Élesítés profi munka(amit most már én is alkalmazni fogok), a színek, a kompozíció tökéletes! A panoráma illesztése profizmusra utal!

Üdv: Laci


5.0

 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Olympus E-510

Képek az alábbi objektívvel:

Olympus Zuiko 14-42mm f/3.5-5.6 Digital ED


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0757 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat