Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4524

Erzsébet híd

Erzsébet híd (5)

Vélemények: 4

Megnézve: 701

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Koncert-színpad / Alig hittem…


Alig hittem…

  Alig hittem…

Fényképezőgép:

Canon EOS-5D Mark III

Objektív:

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM

Záridő:

1/60s

Rekesz:

F4.5

Fókusz:

65 mm

Iso:

ISO 1600

Készítés helye:

Európa Magyarország Kismaros

Bringás előző képei
Hízókúra

Hízókúra (4.97)

Szabadság

Szabadság (5)

Árnyjátékos

Árnyjátékos (5)

Virágos szakállzuzmó - kuriózum!

Virágos szakállzuzmó - kuriózum! (5)

Jégpaplan

Jégpaplan (5)

| Még több

Feltöltötte:

  Bringás 

Feltöltés ideje:

2015.01.17 16:22:08

Kategória:

  Koncert-színpad

Átlag:

4.96 (3 szavazat)

Megtekintve:

889

Betöltve:

1679

Feldolgozható:

Igen

Kulcsszavak

direkt vakuzás, soft box

Alig hittem…

…hogy ez is eljöhet még.

Mármint, hogy valaha is készítek ilyen fotót, és lesz feltöltésem ebbe a kategóriába. Ha most valaki őszintén azt mondja, hogy a bélyegképből rájött a feltöltőre, annak küldök pontokat:)

A fotón kívül megosztom azt is, miként vetemedtem ilyesmire. Történt, hogy felkért egy komolyzenei vonós négyes, (amúgy a nagynevű BFZ tagjai) ugyan fényképezzek már a koncertjükön.
Nem.
De, de neked biztos fog menni…
Mondom nem.
De miért nem?
Azért, mert sose fotóztam embereket, nem értek hozzá. Főleg természetfotókat készítek. Mondjuk ahhoz sem értek, de abban legalább van tapasztalatom. Egy koncert pedig nem az a kifejezett természetfotós helyszín, nem fogtok örülni, ha nem lesznek jók a képek, ismételni meg csak a következő koncerten lehet.
De légy szí’ próbáld meg, el tudjuk viselni, ha nem sikerül…

A történetnek az lett a vége, hogy az elkészült fotók némi jóindulattal olyan közepes szintet képviseltek.
Szerintem.
Viszont őszerintük, (sose foglalkoztak fotózással) jók lettek a képek. Olyannyira tetszett nekik, hogy végül pénzt is adtak érte, noha szívességnek indult. Azóta más koncertjeikre is elmentem fotózni. Számomra az a különlegesség, hogy kerestem vele. Nem kaptam nagy összeget, de mégis… nálam a fotózás csak vitte a pénzt, most pedig életemben először hozta. Sose hittem volna…

Ha lesz rá érdeklődés töltök még ilyesmit. A fotón egyébként egy vendégművésznő játszik, kérték, hogy készüljenek róla képek, itt a négyes tagjai a háttérben vannak.

sam2015

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#17 Írta: Zúzmara 2015.01.20 19:39:37   486 22

Köszi a linket!
Szép estét!


Válasz hozzászólás
 

#16 Írta: Bringás 2015.01.20 17:08:42   28277 1150

Se unottak nem voltak, se szomorúak, sőt épp ellenkezőleg, egy nagyon vidám hangulatú, beleéléssel játszott koncertet adtak. Az újabb feltöltésemen talán már ez is átjön. Köszönöm, hogy írtál hozzá és örülök, hogy tetszik Neked!


Válasz hozzászólás
 

#15 Írta: Bringás 2015.01.20 17:03:53   28277 1150

Örülök, hogy hasznodra vált!


Válasz hozzászólás
 

#14 Írta: Bringás 2015.01.20 17:03:16   28277 1150

Köszönöm a véleményezést, örvendek, hogy bírja a tetszésed!


Válasz hozzászólás
 

#13 Írta: Zsírláma 2015.01.19 19:36:19   6929 488

Témában kevésbé áll közel hozzám, de azt el kell ismerni, hogy ez jól sikerült, szép expó és jó minőség. Érdekes megfigyelni, hogy mindhárman mennyire szomorú, unott fejet vágnak, vajon mit játszottak? :)

Üdv!


5.0

 

#12 Írta: Manta 2015.01.19 19:09:55   333 24

Szia Csaba!
Köszönöm hogy ilyen részletességgel leírtad a tapasztalataidat igazán sokat segítenek és kösz hogy időt szántál rá.Nekem minden észrevétel,részlet jól jön mindenképpen nagyon hasznos amit leírtál. Még egyszer köszönöm.Üdv.


Válasz hozzászólás
 

#11 Írta: B_Janik 2015.01.19 14:50:03   2407 225

Szia!

Valóban szokatlan Tőled az ilyen fajta fotó,a kis kép alapján sosem jöttem volna rá.Azonban szerintem jól megoldottad a feladatot,tetszik a pillanat,a fotó színvilágát jól eltaláltad,az élesség is rendben van,én örülnék ha ilyen minőségben tudnék eseményfotózásról felvételt készíteni.:)
Van olyan helyzet mikor nem lehet nemet mondani egy felkérésre,jól tetted hogy elválaltad ezt a feladatot.Várjuk a további hasonló fotókat is,tényleg nagyon kevés van belőlük az oldalon.
További szép képeket kívánok!

Üdv:János.


5.0

 

#10 Írta: Bringás 2015.01.19 12:05:14   28277 1150

Igen lefelé és balra lehetne egy picit több, egy parányit nyitnom kellett volna a zoomon. Köszönöm a véleményezést, örülök, hogy tetszik Neked!


Válasz hozzászólás
 

#9 Írta: Bringás 2015.01.19 12:03:18   28277 1150

Köszönöm szépen az értékelést, örülök, hogy tetszik! Valóban úgy van, ahogy írod. Túl sokat nem lehet variálni és állítgatni egy rendezvényen. Ettől függetlenül, ha valami képileg nem sikerül jól, az a rossz körülmények miatt sem válik jóvá, vagy jobbá. Az a hegedűs valójában brácsás:) Ő már egy háttérfigura, ezért nem tartottam olyan fontosnak a könyökét, ami egyébként a gomb lenyomásakor még a képmezőben volt:) De persze nem értek ehhez a témához és lehet, hogy mégis fontos egy háttérfigura könyöke is, nem tudom?


Válasz hozzászólás
 

#8 Írta: Bringás 2015.01.19 11:59:04   28277 1150

Köszönöm a véleményt, örülök, hogy tetszik Neked!

Láthatsz még képeket a Lanner kvartett honlapján a galériájukban:

http://www.lannerkvartett.hu/galéria

Az ott látható képeket ők válogatták ki a sok százból, a válogatási szempontokat nem ismerem. A feltöltött képeket a honlap kezelője méretezte és tömörítette, ami sajnos meg is látszik az élességen. Az alábbi koncertek fotóit készítettem én:

-Újévi ZV Kismaros
-Újévi ZV Leányfalu
-FÚGA - A’la carte

Néhány kép feltöltésével pedig lehet, hogy megpróbálkozom még itt is.


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: Bringás 2015.01.19 11:52:52   28277 1150

Az a hegedűs valójában brácsás:) Ő már egy háttérfigura, ezért nem tartottam olyan fontosnak a könyökét, ami egyébként a gomb lenyomásakor még a képmezőben volt:) De persze nem értek ehhez a témához és lehet, hogy mégis fontos egy háttérfigura könyöke is, nem tudom? Köszönöm szépen az értékelést, nagyon örülök, hogy így is tetszik!


Válasz hozzászólás
 

#6 Írta: Bringás 2015.01.19 11:31:38   28277 1150

Szia Tibor!

Én előre szóltam, hogy sose csináltam ilyet és amúgy sem értek az emberábrázoláshoz, mert a természetet fotózom. Az objektívparkom is ennek megfelelően lett kiépítve, nem igazán alkalmas rendezvényekre. De ők ragaszkodtak, semmi nem baj, csak fotózzak. Akkor jó. Ilyesmire az ideális optika egy 70-200 f/2.8 lenne. Nekem persze nincs, mert a természetben az használhatatlan. Jobb híján a 180-as makrómmal fotóztam végig az eseményt, ami nem zoom, de legalább f/2.8 - persze nem makró módban. Használtam még a 24-105 f/4 standard optikát, de azzal kevés fotót készítettem, mert nem lehet vele rámenni a részletekre. Fontosnak tartottam előre tisztázni, hogy aztán ne panaszkodjanak, ha nem tetszik a végeredmény.
A történetnek az lett a vége, hogy az elkészült fotók szerintem olyan közepes szintet képviseltek, nekik viszont tetszett.

Eddig háromszor voltam. Három helyszín. Három különböző megvilágítás. Ebből az egyik esetben belefutottam egy rémálomba - legalábbis fotós szempontból. Egy rendezvényen sosem tudhatod, hogy mit kapsz. De jót azt biztos nem. Itt erős fényű függőleges spot lámpák voltak. Aki alatta ált, az ronggyá égett, főleg ha világos ruhában volt. Aki nem állt alatta az meg bebukott, főleg, ha sötét ruhában volt. Van, amivel még a full frame sem tud megbírkózni…
Muszáj a vaku, legalábbis az én szerény tapasztalatom szerint. Én egy Canon Speedlite EX600 RT rendszervakut használtam. A fénye nagyon erős is tud lenni. A rossz megvilágítás miatt kénytelen vagy izomból, erőszakkal felül lőni a helyi fényeket. Biztos van más és jobb megoldás is, de arról kérdezd a nálam tapasztaltabbakat. Én a következőt tettem. Globális alexpót állítottam be a gépvázon olyan mértékben, hogy a fontosnak vélt részek még ne égjenek. (A kiégéssel ugyanis utólag sem tudsz csinálni semmit, mert ott gyakorlatilag nincs képi információ.) Ezek után a vakuval pótoltam a hiányzó fényt. Rendszervakut használtam (a Mark III-nak nincs beépített vakuja) a fényét egy mini softbox-al (LumiQuest III - LQ-119) lágyítottam.

Állványt nem vittem és nem is volt rá szükség, mert a rendezvény nem olyan jellegű volt. Egy rendezvényen mindig pillanatok vannak, azokat kell elkapni, a maguk természetességében. Nincs idő beállványozni és állítgatni, mert a pillanat elmúlik. Kézből kell megoldani. Ráadásul az emberek nem vehetik észre a fotózást, mert egyből elkezdenek pózolni, meg a kamerába nézegetni és a pillanat megint csak oda van. Ezért kell ilyesmire a kis tele, (70-200) mert azzal távolabbról is rámehetsz a részletekre, anélkül, hogy az emberek észrevennék, hogy őket fotózod. A zoom pedig rugalmasságot ad. Állvány csak a csoportképekhez használható, mert az úgy is beállított fotó, akkor meg már mindegy a pillanat. Ha nem lesz csoportkép, akkor ne vigyél állványt. Egyáltalán minél kevesebb cuccod legyen, hogy ne kelljen még arra is figyelni, hogy nem lopnak-e meg. A nem használt optikát mindig egy tokban tartsd az övedre felakasztva.
Készülj fel arra is, hogy minden kompozíciónak eltérő lesz a megvilágítása. Ez attól függ, hogy éppen hány helyi lámpa hatósugarában van a témád és milyen messze van azoktól. Ezért folyamatosan állítgatni kell a vázon globális expozíciót, illetve a vaku expó-kompenzációját is. A fénykép expozícióját pedig mindig ellenőrizni kell a kijelzőn és szükség szerint újrafotózni. Fontos, hogy jó legyen az expozíció, mert ha utólag világosítasz, akkor a magas ISO miatt egyből mindent elborít a zaj. Ezért nem biztos, hogy jó tanács, amit fentebb az alexpóról írtam. Nekem csak azért vált be mert előre tudtam, a Mark III egy nagyon jó váz (alapból ISO 25600 a teteje) és sok olyat megengedhetek magamnak, ami a régi Olympusommal szóba sem jöhetett. Ezeket otthoni beltéri világításnál tessék előre kikísérletezni, hogy mi az amit még megengedhetsz és mi az, amit nem.

Jelenlegi igen szerény tudásommal (a fentieken kívül) az alábbi tapasztalataim, tanácsaim vannak:

- A helyi megvilágítás mindig rossz. Még akkor is, ha szemre jónak tűnik. Ha fények minősége elfogadható, akkor is mindig nagyon kevés van belőlük. Szóval különbség csak a rossz és a még rosszabb között van.
- Ha megkérdezik, a lámpák maradjanak égve.
- A nagyon kevés fény miatt magas érzékenységen kell fotózni. Nekem általában ISO 2000-5000 közt kellett játszani a „jó” expóhoz. Ez elvileg benne van sok APS-C érzékelős gépváz tartományában, de erős kétségeim vannak egy APS-C 3200 és afölötti használhatóságról.
- Fotózz rawban, illetve ha a tárhelyed kapacitása megengedi, akkor raw+jpg-ben.
- A raw képeket Lightroomban dolgozd fel, ott még szelektív, csak a kép bizonyos részeit érintő beavatkozásokat (pl. világosítás, stb.) is csinálhatsz. Ez egyedülálló tulajdonság a raw konverterek közt.
- Használj rendszer vakut, a beépített itt semmit nem ér. Annak túl kicsi az ereje nem tudja kideríteni a témát. Különösen ha alexpózol a kiégések miatt, és különösen ha távolabbról egy kis telével fényképezel. A beépített vaku fénye ráadásul nagyon kemény.
- Lágyítsd a rendszervakud fényét. Én olyan softbokxot használtam, ami a vázra rakott vakura is felhelyezhető.
- Ha a vaku fényét nem lágyíthatod, akkor irányítsd a plafonra. Az onnan szétverődő fény kellően lágy lesz. Csak a fehér plafon alkalmas erre. A színes fal színezi a vaku fényt is, az pedig nem jó.
- Érkezz jóval előbb a helyszínre, hogy bőven legyen időd kipróbálni a beállításokat és a lehetőségeket.
- Legyen nálad tartalék elem a gépvázba és a vakuba is. Úgy is ki fog fogyni.
- Ha egyáltalán nem tudsz vakuzni, vagy bármi más okból olyan hosszú záridővel fotózol, aminek a megtartása kétséges, akkor mindenről készítsd rövid, 3-4 kockás sorozatokat. Jó eséllyel lesz egy éles is köztük.
- Ismerd előre a rendezvény forgatókönyvét, hogy előre tudj helyezkedni a megfelelő helyekre.
- Igyekezz érdekes jeleneteket, részleteket elkapni a telével, az sokkal érdekesebb, mint a nagyátfogású egységes egész bemutatása.
- Igyekezz a zommal kiválasztani a jó kompozíciót. Az utólagos vágásra ugyanaz érvényes, mint a világosításra. Kegyetlenül megbosszulja magát a magas érzékenységnél, vágásnál mindent ellep a zaj és ráadásul szétlágyul a fotó. Úgy komponálj, hogy ne kelljen vágni.
- Vakuzásnál fel kell készülni a helytelenül kevert színvilágra. Keveredő fényforrások melletti fotózás esetén a kép hátterét alkotó terület természetesen fest, ugyanakkor a vakufényt kapott fotóalanyunk egészségtelenül vörös, netalán fehér, kékes, vagy zöldes színben tündököl. Ennek oka abban rejlik, hogy a képet különböző fényforrások világítják meg: a vaku és a beltéri fény. A beltéri fény lehet hagyományos lámpa, neon, stb., ám ezen fényforrások színhőmérséklete bizony különbözik a vakuétól. A vaku fénye a napfénnyel megegyező színhőmérsékletű. A két eltérő színhőmérsékletű megvilágítással alapjában az a gond, hogy fotózáskor a fényképezőgép csak egy bizonyos színhőmérsékleten tud dolgozni. A színhőmérséklet (fehéregyensúly) beállítás akkor tökéletes, ha a fehér valóban fehér lesz (és a többi szín pedig színhelyes). A helyes színvilág előállításához a processzornak tudnia kell, hogy milyen a beérkező fény színhőmérséklete. A fényképezőgép persze akkor is csak egy bizonyos fehéregyensúly (színhőmérséklet) alapján tudja elkészíteni a képet, amikor a környezet és a vaku fényei keverednek. Gépünk nem képes a kép különböző részeire eltérő fehéregyensúlyt alkalmazni. Ilyenkor történik az, hogy a fehérbeállításhoz alapul vett fényhez képest, (pl. a hagyományos izzó vagy neon) a vaku eltérő színű fényt, egész pontosan napfény színű fényt ad a képez. A kevert fények által okozott hibás színvilág kialakulása teljesen független attól, hogy a fényképezőgépen mi állítottuk be: az általunk helyesnek vélt fehéregyensúlyt, vagy az automatikára bíztuk a választást. A képen csak azok a részek lesznek színhelyesek, amelyek azzal a fényösszetevővel lettek megvilágítva, amelyhez passzol a fényképezőgép fehéregyensúly beállítása. Az ettől eltérő megvilágítású képrészek fals színűek lesznek. Magyarul, vakuzáskor vagy csak a vaku által megvilágított képrész, vagy csak a vakufény mentes terület lesz színhelyes – a beállított fehéregyensúly függvényében. Kivétel ha a kép megvilágítását legalább 90 %-ban a vaku adja, mert ilyenkor egyértelműen a vaku színhőmérséklete fog dominálni mindenütt. A kevert megvilágításból adódó színhibákat csak minimális mértékben lehet orvosolni a raw konvertáló programokkal, hiszen a fehéregyensúly megváltoztatása az egész képre hat. Miközben a rossz színekből jókat csinálunk, addig a jók viszont rosszá válnak. A raw feldolgozás tehát csak addig járható út, amíg a keveredő fények színhője között nincs túl nagy különbség. Ha viszont túl nagy az eltérés a fényeink között, akkor a feladat szinte lehetetlen és a rétegek időrabló poklára ítéljük magunkat. Különben is, a mi hobbink a fényképezés és nem a Photoshoppolás…
Mi tehát a megoldás keveredő fények esetén? Mivel a fehéregyensúly beállítás az egész képen egységes, így tehát a fényeket kell megváltoztatnunk. Ha a fények színhője azonos, akkor már a raw feldolgozáskor, sem lesz gond, szokásosan egyszerű lesz a kép utólagos színbeállítása, ha finomítani szeretnénk a kép színein. Könnyű belátni, hogy a terem fényeire semmilyen befolyásunk nincs. A vaku viszont a sajátunk, fölötte mi rendelkezünk. A vaku fényét kell tehát megváltoztatni, s olyan színhőmérsékletűvé tenni, mint a környezet megvilágítása. Saját dolgunk könnyítése érdekében, fotózáskor igyekezzünk a lehető legjobban hozzáigazítani a vakufényt a környezeti fényekhez. Ezt a színhőt a vakura helyezhető színes fóliák (szűrők) segítségével lehet megváltoztatni.

Hirtelen felindulásból ez jutott az eszembe.

A 3 koncertről összesen 4,8 GB-nyi képanyagot adtam át a kvartettnek. A képeket eredeti méretben kérték. Ez olyan nagy mennyiségű adat, ami meghaladja az e-mail lehetőségeimet, leméretezésre pedig igazán nincs időm, hisz még a saját természetfotóim feldolgozásánál is csak a tavalyi év szeptemberénél tartok. Szóval képeket küldeni ezért nem fogok. Ettől függetlenül láthatsz még képeket a Lanner kvartett honlapján a galériájukban:

http://www.lannerkvartett.hu/galéria

Az ott látható képeket ők válogatták ki a sok százból, a válogatási szempontokat nem ismerem. A feltöltött képeket a honlap kezelője méretezte és tömörítette, ami sajnos meg is látszik az élességen. Az alábbi koncertek fotóit készítettem én:

-Újévi ZV Kismaros
-Újévi ZV Leányfalu
-FÚGA - A’la carte

Néhány kép feltöltésével pedig lehet, hogy megpróbálkozom még itt is.

Üdv.: Csaba


Válasz hozzászólás
 

#5 Írta: Ilacsi 2015.01.18 22:31:40   6516 276

Szia, Jó volt elolvasni az előzményeket, és helyeslem ez iránti tevékenységet. Most legalább megtapasztalhattad, hogy egy természet fotós is tud más témában is helyt állni. Remek pillanat a zenészekről, a színvilága és az élessége jó. Egy kicsit zavaró, hogy a csellók és a zenészek lábai nem látszódnak teljesen, bár tudom, hogy igen nehéz a fotósnak ilyenkor igen nehéz helyzete van. Egyébként szívesen látnék még hasonlókat. Üdv.


 

#4 Írta: gytoth 2015.01.18 09:40:28   3915 211

Szerintem jó döntés volt végül elvállalni a BFZ tagjainak felkérését (nem a pénz miatt, bár nyilván kellemes hozadéka volt a fotózásnak), és jó döntés volt felrakni ide a fotót is, hiszen ebben a kategóriában nagyon kevés a feltöltés.

Nem egyszerű műfaj ez sem, mert az ilyen jellegű fotózásnál sok mindenben meg van kötve a kezünk. Legtöbbször a környezeten, a világításon, sokszor pedig a nézőponton sem lehet változtatni, leszűkül a fotós eszköztára.

Ennél a képnél szerintem jól éltél a megmaradó eszközökkel, élesség, dof, kompó rendben. Bár a hegedűs könyöke valóban maradhatott volna. Jöhet még! :) Üdv!


 

#3 Írta: Zúzmara 2015.01.18 09:27:23   486 22

Szia! Én sem gondoltam volna, hogy ez a Te műved! Viszont szerintem nem rossz, érdekelne még több koncertes kép is!
Szép fényeket!


 

#2 Írta: Vertkutya 2015.01.18 08:38:48   4049 355

Szia. Jó volt olvasni a leírásokat. Jól teszed ha fotózol zenei koncerteket is. Színvilág élesség tetszik. A szerkesztést érzem szűknek. Bal oldalt a hegedűs könyökébe vágva és lent a nagy hegedűnél is. Ez csak apró észrevétel de tetszik. Üdv.


4.9

 

#1 Írta: Manta 2015.01.17 19:25:32   333 24

Szia Bringás!
Bár érdemben nem tudok hozzászólni mivel nincs semmi tapasztalatom viszont érdekelne az összes többi képed is és ha írnál néhány sort a te tapasztalataidról.Milyen vakut használtál stb.e-mailban tudnál több képet is küldeni megköszönném.
Üdv.:Manta


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Canon EOS-5D Mark III

Képek az alábbi objektívvel:

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0481 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat