Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4578

ugrom figyelsz?

ugrom figyelsz? (5)

Vélemények: 22

Megnézve: 680

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Makró / Eső után


Eső után

  Eső után

Fényképezőgép:

Canon EOS-1100D

Objektív:

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS

Záridő:

1/50s

Rekesz:

F5.6

Fókusz:

49 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Dusnok

B_Janik előző képei
Játék

Játék (4.83)

Sárkányhajó

Sárkányhajó (-)

Virágzik

Virágzik (-)

Csobogás

Csobogás (4.83)

Nefelejcs

Nefelejcs (4.87)

| Még több

Feltöltötte:

  B_Janik 

Feltöltés ideje:

2015.06.12 12:39:47

Az adatlap szerkesztve:

2015.06.12 12:50:14

Kategória:

  Makró

Átlag:

-

Megtekintve:

588

Betöltve:

1138

Feldolgozható:

Igen

Eső után

Korábbi hasonló fotót letöröltem,próbáltam menteni,javítani.Ennyire jutottam.Nem akarom az optika gyengeségére fogni a dolgot,nyilván én is hibáztam.Várom a véleményeket hogyan lehetett volna jobbá tenni.

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#17 Írta: B_Janik 2015.07.18 11:12:07   2407 225

Szia!

Valószínűleg túlzás volt arra számítani hogy ezzel az optikával pár milliméteres állatkáról lehet jó makrót készíteni.Azonban azt tapasztaltam hogy mondjuk légy nagyságú mérettől felfelé már kiegészítőkkel elfogadható makró készíthető a kit obival.
Természetessen tudom hogy nem erre tervezték elsősorban.
Igyekszem majd arra használni ezt az optikát amire való.
Köszönöm a véleményezést!

Üdv:János.


 

#16 Írta: Bringás 2015.07.12 18:18:01   28277 1150

Ezzel az optikával sehogyan. Az üvegedet nem erre a feladatra tervezték, nem lehet mit tenni. Ezt tudomásul kell venni. Viccesen fogalmazva, olyan a kérdésed „hogyan lehetett volna egy trolibusszal jobb eredményt elérni a rally futamon”. A trolit nem rallyra tervezték, másra való. A 18-55-öt nem makróra tervezték, másra való. Szerintem sokkal jobb képeket tudsz készíteni, ha ismerve és elfogadva a lehetőségeid korlátait, olyan fotókat igyekszel készíteni, amire a felszerelésed leginkább alkalmas, amire azt tervezték. Ezzel az optikával ez a kép maximálisan jó, önmagában nézve viszont viszont nem.
További szép fotonokat!


 

#15 Írta: B_Janik 2015.06.18 15:40:15   2407 225

"Jason Statham":Köszönöm szépen a segítő szándékot,és hogy a tapasztalataidat megosztottad velem makró terén.Igyekszem hasznosítani,amint lehetőségem lesz rá ki fogom próbálni a Raynox-ot is.Állványom van,azzal nincs gond.Igen ahol a gépben van a stabilizátor azzal talán könnyebb kézből fotózva élességet találni.

"dmc":Mind igaz amit írsz,alapvetően azzal szoktam makrózni mostanában.Azonban én a kit obi-val és közgyűrűvel készítettem első makró képeimet és van mikor el kap a gépszíj és előveszem ezt a megoldást.

"piktor":Köszi a hozzászólást és a véleményt.Ha abból indulok ki mennyire lehetetlen a meggyűrűzött kit obi esetében kézből fotózni akkor sok remény nincs erre a tele esetében sem.Valószínűleg más a helyzet a Te esetedben ahol a gépben van a stabilizátor.Csak azt nem értem amit a minap láttam:egy Canon géppel,Tamron meggyűrűzött tele obival olyan penge éles fotót készített valaki kézből hogy leesett az állam.No mindegy majd gyakorlok.:)


Válasz hozzászólás
 

#14 Írta: B_Janik 2015.06.18 15:15:04   2407 225

Szia!

Köszönöm a hozzászólást,igen hasznosak a hozzászólások,és jó hogy felhívtad a figyelmem az utólagos életlenítésre a virág esetében.Lehet túlzásba estem vele,bevallom őszintén nekem is gyanussan soknak tünt,de valamiért még is így maradt.Tényleg jobb lenne újragondolni.
Örülök amit a Raynox-al kapcsolatban írtál,privátban érdeklődöm.

Üdv:János.


Válasz hozzászólás
 

#13 Írta: Zsírláma 2015.06.13 18:52:56   6929 488

Jó sok és hosszú véleményt kaptál, bizonyára hasznosak, így csak arról írnék, ami talán nem volt, hogy a bogár alatti rész utólagos életlenítése erősen látszódik, így inkább elhagynám, vagy újragondolnám.
Nekem van egy hibátlan raynox dcr-250-em, ha Pesten jársz neked adhatom. Azért nem ingyen persze. :) De ha érdekel, írj nyugodtan, mert nálam teljesen fölöslegesen van, igazából nem is hirdettem, csak látom pont itt az utsó hsz-ben, hogy szó van a raynoxról, így eszembe jutott a sajátom.

Üdv!


 

#12 Írta: JasonStatham 2015.06.13 16:36:48   399 37

Szia! Mindenféle képen próbáld ki a Raynoxot! Írok pár sort a Raynox és a makró obik kapcsolatáról. Nekem a 75-300 as obival jóval közelebb kell mennem a bogárkákhoz mint pl a 18-75 es obimmal. És míg a kisebb objektív széles tartományban lesz éles addig a tele szinte pár mm átmérőjű körben lesz az. Ebből az jön le míg a kis obit 20-40 centiről addig a tele obit 1-15 cmről tudod használni Stabilizátorról: két gépem van egy nikon d40 és egy sony a350 utóbbiban van csak stabilizátor és a gépben van a stabilizátor. Ne várj tőle csodákat sajnos az én remegő kezemet (betegség) sokszor nem tudja leképezni a gép és itt megjegyzem 30 képből kb 1 lesz tűéles ott ahol te akarod majd. Jó ha van egy állványod nekem egy sima 3000 ft-os van egy lábát kitámasztom és lehet lövöldözni a géppel. A 3-4 mm karoló pókok még így is kifognak rajtam, de nem adom fel míg nem lesz egy jó képem róluk. Ha meg veszed a Raynoxot a fényre figyelj majd mert többet kell majd állítanod.


Válasz hozzászólás
 

#11 Írta: dmc 2015.06.13 12:14:00   3495 147

az ilyen bogarakat szerintem tipikusan tele tartománnyal kell lövöldözni. az 50mm rel bele kell az arcába raknod az obit, 90el már nem, 150el meg már kényelmed is van. közgyürüt arra is rakhatsz, ha van teléd azzal probálkozz.


Válasz hozzászólás
 

#10 Írta: piktor 2015.06.13 11:49:05   471 35

Szia! Töredelmesen bevallom elképzelésem sincs, hogy mennyire hatékony a Canon stabilizátora és, hogy erre gyakorolna-e bármilyen hatást a közgyűrű: erről csak a "puding próbája" elvén fogsz tudni meggyőződni, de szerintem mindkét obit van értelme "megközgyűrűzni", bár nyilván nem lesz belőle 1:1-es leképezés, de valamennyit biztos javul a helyzet. Mivel ezek elég hosszú obik, így a közgyűrűkkel sem kell majd közvetlenül az alany képébe tolni őket (így kisebb eséllyel áll fenn a nem kívánt beárnyékolás lehetősége). Az én stabilizátorom a vázban van, így a közgyűrűim erre nincsenek befolyással. Én is kézből fotózok és ez is volt a célom, így bizton állítom, hogy ez megoldható dolog, ha ésszel válogatja össze a felszerelését az ember.


 

#9 Írta: B_Janik 2015.06.13 11:45:10   2407 225

Szia!

Igen,van egy ilyen érzésem nekem is hogy a közelebbi szemen nem az igazi az élesség sajnos.A szűkebb rekesszel is igazad lehet,nem ment volna nagyon a háttér rovására,viszont az élesség meg kívánná.A légmozgással kapcsolatban: tapasztaltam ezt a jelenséget,kitámasztásra nem volt lehetőség,a sorozat felvételt pedig elmulasztottam.No majd legközelebb figyelek erre is.
Köszönöm a véleményezést,örülök hogy a színvilágát jónak találtad a fotónak!

Üdv:János.


Válasz hozzászólás
 

#8 Írta: B_Janik 2015.06.13 10:22:31   2407 225

Sziasztok!

Örültem a hozzászólásoknak,véleményeknek,ötleteknek.

"Jason Statham":Igen a Raynox-on is gondolkodom,épp most csúsztam le egy jó vételről,használtan lett volna beszerezve.Újonnani árát picit borsosnak találom.Sokan mondják hogy megéri a pézét.Van nekem is makro funkcióval bíró obim,de most ez a párosítás volt a vázon.
A kívánatos nagyítás,élesség elérésére a speciállís makró obi lenne az igazi megoldás ahogy "piktor" is írja,sok esetben még ezekre is kell a közgyűrű.Ami ugye az előnyök mellett új nehézségek,kihívások elé is állítja a fotóst.
Érdemes próbálkozni a meglévő eszközeinkel is,épp a minap láttam egy olyan tű éles makró fotót ami állítólag kézből készült egy teleobival,közgyűrűvel kombinálva,olyan záridővel amit kézzel megfogni szinte lehetetlen.

"dmc":Értem és köszönöm a záridővel kapcsolatos leírás lényegét,a szerkesztéssel kapcsolatban is igazad van.Azonban hogy ez a pici lény nagyobb állapotban kitöltse a képet nagyobb közgyűrűre kellett volna váltani.Amit a rovar nem biztos hogy megvár.Nem beszélve arról hogy olyan közel kellett volna vinni az obit hozzá hogy a lencse súrolja a csápjait.Ez pedig számos újabb problémát vet fel.Az alany árnyékba kerül teljessen,maga az obi beérnyékolja.Ha nem ilyesztem el és a nagyítás meg is lenne a fókuszálással,élességgel még nagyobb probléma adódna.Amennyiben a szerkesztés szabályait figyelembe véve megvágom a jelenlegi fotót akkor pedig a minőség rovására megy a kompo.Ördögi kör ez.
Szerintem oldalról készült a fotó,egyedül ezt gondolom másként.
Köszönöm az észrevételeket és a segítő szándékot.

"Ilacsi":Örülök hogy színvilágát,fókuszálását (nyilván a lehetőségekhez mérten) jónak gondolod.Próbálkoztam szűkebb vágással is azonban ez oly annyira a minőség rovására ment hogy inkább lemondtam róla.

"piktor":Köszi a részletes véleményt és leírást! A további lehetőségek tekintetében is hasznos dolgokat tudtam meg Tőled.A rovar méretét jól eltaláltad kb 5mm lehetett.
Eredetileg egy virág résztetet akartam fotózni mikor is előbújt a szirmok közül.
A Canon 18-200 és a Sigma 70-300-al ki fogom próbálni a Raynox-ot vásárlás előtt,mivel van egy ismerősömnek ilyen lencséje.
Itt kérdezném hogy a két obi esetében érdemes lenne a közgyűrűkkel is próbálkozni?
A másik kérdés hogy mivel a Canon 18-200-as stabilizátoros lehetségesnek tartod e kézből való makrózást közgyűrűt használva?
Köszönöm szépen az eddigi segítséget is.

Üdv:János.


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: Sunslayer 2015.06.13 10:02:50 www  837 69

Üdv!

Kellemes színvilágú fotó, grat! Az élesség sajnos hátracsúszott a közelebbi szemről a hátsó csáp szárára. Ott viszont én élesnek látom, szóval véleményem szerint tág volt a rekesz. F8-on meg lenne élesen cseppestől szemestől. Ilyenkor mikor ilyen magasan ül a virágon a főhős én stabilizálni szoktam a virág szárát - amennyire tudom, mert egy kis légmozgás is kifújhatja a dof-ból. Vagy ha nem tudom csinálok 4-5 képes sorozatokat, a nagy számok törvénye alapján egynek csak jónak kell lennie :)
Szerkesztésben azt érzem virágostól akartad harmadolóba tenni, szerintem célszerű csak a rovart oda pozicionálni.

Minden jót,
András


 

#6 Írta: piktor 2015.06.12 21:13:45   471 35

Szia! A képed koncepciója és az alany is tök jó lenne (pláne a vízcseppek miatt) megfelelő nagyítással és pontos fókuszáltsággal, amúgy a fotózás szögével nincs gond, ez oldalnézeti kép. A delikvens egyébként egy apró, általában 5mm körüli poloska, fotóztam én is hasonlót, de nem lettem maradéktalanul elégedett az eredménnyel, nehéz téma a mérete és félénksége miatt is.

A drasztikus nagyítás elérésére elég sok variációs lehetőség van, de természetesen mindegyiknek megvan a maga hátulütője. Aggasztó, de magában a Canon 100mm IS makró, vagy a 90-es Tamron 1:1-es leképezése nem elég az ilyen mütyürökhöz, oda is be kell vetned a közgyűrűket, aminek a gátjaival nyilván te is tisztában vagy, hiszen neked is van de azért említek párat pl. drasztikusan lecsökken a fókusztartomány (elvész a végtelenbe fókuszálás lehetősége), a közgyűrű minőségétől függően degradálódhat az AF sebessége (már ha egyáltalán megmarad), stb. A kihuzat hasonló eset mint a közgyűrűk, de kevésbé mobil lehetőség, viszont változtatható a hossz tetszés szerint. Akad azért a Canon repertoárjában egy objektív, ami páratlan makró képességekkel bír: Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x, ez már vetekszik a binokuláris mikroszkópok nagyításával, "apró" szépséghibája az AF hiánya és, hogy kb. 3x annyiba kerül, mint a vázad. Fentiek alapján legolcsóbb megoldásként én is a Raynox 250-et tudom javasolni, mondjuk a Canon EF-S 18-200 mm, vagy a
Sigma 70-300mm obikkal párosítva, mert az előtéttel a minél hosszabb tubus, eredményez nagyobb nagyítást (persze a dof. meg csökken és az AF is megsínyli, de mint említettem csodák nincsenek).


 

#5 Írta: Ilacsi 2015.06.12 20:05:29   6516 276

Szia, Tetszik a felvételed, szépen az apró bogárka a virág szirmain. A fotó színvilága szép, a fókusz pontos, a szerkesztésnél véleményem szerint szükebb vágást alkalmaztam volna, bár nem tudom, hogy akkor a kép minősége mennyire romlana. További szép fényeket! Üdv.


 

#4 Írta: dmc 2015.06.12 13:38:05   3495 147

így viszont más a leányzó fekvése. :)) mondjuk annyi eszem lehetett volna nekem is, hogy a rovart is megnézem, akkor magam is rájövök, hogy ezt meglőni az alap objektívvel nem lehet. Erre kell valami makrós megoldás, lásd a Te példádat közgyűrű.

Először is. 1/50s makrónál igencsak kevés... Te 49 mm-en lőtted, ami a reciprokszabály tekintetében stabilizátor nélkül pont 1/49-et, tehát 1/50-et tudsz kitartani kézből. Viszont mivel makróról van szó, ahol ez a szabály nem igazán érvényes, mert egy apró kis bemozdulás is hatalmasat jelent. Így az életlenség szerintem a berázásból is fakad.
Ha nem ISO-100-on csinálod, hanem ISO-400-on már megint más lenne a helyzet. Figyelj mindig menetközben a záridőre. Makrónál sokszorozd meg a zársebességet a gyújtótávolság tekintetében, ahhoz, hogy ne legyen bemozdulás.
Másrészről. A kompozíció sem igazán jó.
Középre szerkesztett, kicsit olvass utána annak, hogy harmadolási szabály, aranymetszési szabály, feszültségzóna. Van, amikor jó, ha valamit középre szerkesztesz, de az a ritkábbik eset. Emellett a képed túlságosan tág is.. A kép 1/5-öt foglalja el a bogár a képen.. pedig leginkább ő a főtémád. Ez helytelen, ettől nagyobb nagyítás kell, több részlet belőle.

A bogarat ráadásul felső nézetből ábrázoltad, ami megint nem túl izgalmas perspektíva. Leginkább szemmagasságból szoktuk fotózni, esetleg alulról. De így felülről ritkán ad izgalmas képet a kép.

A háttered pedig a sok virág miatt zavaros. Ha szemmagasságból fotózod a rovart, akkor lehet, hogy már a háttered távolabb lett volna, így mélységélességben még jobban, és szebben, homogénebben tudod elmosni, esetleg bokeh-kkal teli képet kaptál volna.

Üdv,
Gergő


 

#3 Írta: JasonStatham 2015.06.12 13:35:06   399 37

Szia! Makró objektívek nagyon jók, de ha egy raynoxot vennél vagy Close up lencséket kezdésnek tökéletesek - sőt kiegészítőnek elférnek- olcsóbbra jönnél ki. Egyébként én nem vagyok megelégedve a makró objektíveimmel pedig három is van különböző tartományban. Olyan nagyítást és élességet nem tudtam még kicsikarni a kombókból amilyet én szeretnék.


 

#2 Írta: B_Janik 2015.06.12 13:15:19   2407 225

Szia!

Igen ezzel az obival csináltam,azt elfelejtettem hozzátenni a leírásban hogy 21mm-es közgyűrűvel készült a fotó,állványról,1-2cm távolságból,önkioldóval.A rovar valós nagysága szabad szemmel is alig észrevehető.Kár hogy ez nem derül ki a fotóból.Hát nagy szív fájdalmam egy makró obi de egyenlőre nem tudok rá áldozni.Így ezzel a technikával bűvészkedem.Köszönöm a hozzászólást és a segítséget!

Üdv:János.


Válasz hozzászólás
 

#1 Írta: dmc 2015.06.12 12:57:54   3495 147

ezzel az obival cssináltad? hát akkor ez még csoda... ez nem makró obi, ennek szerintem a közelpontja is nagyon kevés...

áhh megnéztem legkisebb tárgytávolság 25 cm!!!! egy ilyen bogarat fényképezni 55 mm-en is pár centiről kell...
szóval azt gondolom, hogy a legolcsóbb megoldás, ha makrón töröd magad, az egy előtét lencse, vagy közgyűrű vásárlása..


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Canon EOS-1100D

Képek az alábbi objektívvel:

Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.1205 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat