Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 4549

Kicsi kacsa

Kicsi kacsa (5)

Vélemények: 2

Megnézve: 913

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / teszt / Hol a határ? Teszt!


Hol a határ? Teszt!

  Hol a határ?  Teszt!

Fényképezőgép:

Kyocera Finecam S3

Záridő:

1/10s

Rekesz:

F2.5

Fókusz:

8 mm

Iso:

ISO 100

Készítés helye:

Európa Magyarország Keszthely

Mikrós előző képei
"Serteperte" terepezik...

"Serteperte" terepezik... (-)

Nem árt, ha tudjátok...!

Nem árt, ha tudjátok...! (-)

ZEISS 8x30

ZEISS 8x30 (-)

450 millió éves "tájkép" - az élet hajnalán...

450 millió éves "tájkép" - az élet hajnalán... (-)

A jég hátán is megélnek...!

A jég hátán is megélnek...! (-)

| Még több

Feltöltötte:

  Mikrós 

Feltöltés ideje:

2012.12.15 15:13:31

Kategória:

  teszt

Átlag:

-

Megtekintve:

924

Betöltve:

1590

Feldolgozható:

Nem

Kulcsszavak

beltéri, makró, mobiltelefon, tág rekesz, textúra, vaku nélkül

Hol a határ? Teszt!

Fotósok körében "eretnekség" amit most bemutatok, de azért megér egy "misé" az érdekessége, jövőbe mutatása végett!
Lehetőségem volt kipróbálni egy Nokia 808 PV - mobiltelefont, a maga extra fotós felbontóképességével (nem tudom, talán már hallottatok róla...?). Az adatoknál nem tudtam beírni a nevét, csak valami kamut, nem engedte különben a feltöltést! Ez is egy hiba az Oldalon! Miért nem lehet külön beírni az olyan gépet, ami nincs előre megjelölve???! A fene tudja...
Nos, vettem a bátorságot és a FV-án bemutatom, többek között mit is tud!
Gyanítom, sokan majd "görbe szemmel " néznek rá, de ez akkor is félelmetes! Lehet ugyan vitázni sok mindenről, csak egyről nem: a fejlődés nem fog megállni itt sem.
Üdvözlettel!

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#12 Írta: Mikrós 2012.12.16 17:33:17   4325 456

Köszi a látogatásodat, örülök, hogy értékeled! Szóval, nagy a fejlődés, ez tény. Üdv.!


Válasz hozzászólás
 

#11 Írta: panka 2012.12.16 16:13:47   5594 430

hát ez nem semmi és ki tudja mi jön még


 

#10 Írta: Mikrós 2012.12.16 10:51:29   4325 456

Szia Drusza! Először is nagyon köszönöm ezt a tényleg "kimerítő" hozzászólást, remélem, sokan el is olvassák majd (a hosszú képmagyarázatokat - tapasztalatból tudom - gyakran "kihagyják")...
Nos. Előrebocsátom, minden amit írtál, úgy van. Talán egy kivétellel, ez pedig az érzékelő lapka mérete. Ugyanis itt ez (utánanéztem) mindenféle kompakt gépnél is jelentősen nagyobb, azaz 1/1,2”! (A Nikon CX-nél is pl. csak 1”). Amúgy a mobiltelefonokban csak 1/3,2” van, azaz ennél jóval kisebb! Továbbá a videójánál 4x-es a digizoom. A többi gondolatod stimmel, és – írtam alább is – én is egyetértek ezekkel, azaz én sem „térek át” a mobiltelefonos fotózásra! Annyit azonban bátorkodom elmondani, hogy a munkáim során már sokszor jártam úgy, hogy nem volt nálam gép, s bizony jól jött volna egy ilyen telefon az övemen, főleg kinti szakmai felvételek témakörben. Azaz – nem művészfotóként – de terepi szakmai célra nálam bizony „elkelne” a Nokia 808…! Majd még próbálkozom vele – remélhetően lesz rá lehetőség – kedvezőtlen fényviszonyok között is.
Örülök az utolsó bekezdésedben megfogalmazott gondolataidnak, mert tulajdonképpen én is ezt akartam a teszttel kifejezni. A címe is az: „Hol a határ?”
Még egyszer köszi a hozzászólásodat, üdvözlettel!


Válasz hozzászólás
 

#9 Írta: Bringás 2012.12.16 10:03:15   28277 1150

Kedves fotóstársak, a kép kapcsán, a következő gondolatokat szeretném megosztani veletek:

Szerintem ez csak egy amolyan parasztvakítás a Nokia részéről. A 38 mpix jól hangzik első hallásra, de nem kell bedőlni neki. Ezen a képen remekül látszik a hatalmas felbontás adta lehetőség, ebből a szempontból kitűnő demonstráció ez a kép és még a nagy fotó minősége is egészen jó. Azonban a kis kép, az 1:1 nagyításnál már igencsak lágy. Ha ez egy természetmakró volna, ami pl. egy rovart vagy virágot ábrázolna, akkor bizony sorba jönnének az „életlen” kritikák - jogosan. (És ez természetesen nem a fotós hibája lenne.)

A másik dolog, amiről nem szabad elfeledkezni a nagy lelkendezés közben, az a dinamika és a jel/zaj arány. Ez a 38 mpix egy rendkívül pici érzékelőre lett rázsúfolva. Ennek pedig következményei vannak, ha tetszik, ha nem. A jelenlegi legnagyobb felbontású DSLR a Nikon D800-asa, ami "csak" 36 mpix. Igen ám, de azok a pixelek sokszorosan nagyobb területen, egy full frame érzékelőn oszlanak el. Nem véletlen, hogy a neves fényképezőgyártók egyike sem készít ekkora pixel-sűrűségű érzékelőt. Nem véletlen, hogy az összes fellelhető Nokiás tesztfotó, verőfényes napsütésben készült. Gyengébb megvilágításban ez őrületesen zajosodik. A másik pedig a nagyon alacsony dinamika átfogás. Itt bizony igen hamar megjelennének a bebukott / kiégett tartományok, ha ez a fotó nem ilyen szép egyenletes szürke alapszínű lenne. Vegyük észre, hogy ez egy olyan fotó, ahol a bőven volt a fény a megvilágításhoz, továbbá a képen nincsenek nagy dinamikájú témák és nincsenek homogén részek sem, ahol a zaj legelőször megmutatkozik (mert a szövet mintázata oldja a homogenitást). Így a témaválasztás kitűnő, amiért nagy dicséret illeti Mikrós barátomat.

Én egyelőre inkább maradnék a fényképezőgépeknél, ha fotózni szeretnék. Ez az egész készülék arról szól, hogy az oly népszerű mobiltelefonok piacán, az érintőképernyők és az okosabbnál okosabb telefonok korában, valahogy verjük meg a konkurenciát. A fotózáshoz nem értő átlagember azt hiszi, valami csuda jó fényképezőgépet is kap a telefonja mellé. Nagyon emlékeztet ez egész arra, amikor néhány évvel ezelőtt a fényképezőgépek piacán dúlt a megapixel háború, s mire a csatazaj elült, mindenki számára kiderült, hogy a képminőség sokkal fontosabb a megapixelnél.

Egyébként a Nokia a zoomolás problémáját kívánta megoldani ezzel a hatalmas felbontással. A 38 mpix ugyanis bőven elég arra, hogy a képet megvágjuk, azaz digitálisan nagyítsuk. A készülék optikája egy fix 24 mm ekvivalens értékű lencse. A nagy felbontása révén a gép képes 3x digitális zoomolásra, amikor is ekvivalens 72 mm gyutávú képet ad, de ekkor már a felbontása csak 5 mpix lesz. Ez a többi telefonhoz képest még így is király. A fényképezőgépekhez képest viszont gagyi.

Köszönöm Mikrós a többiek nevében is ezt az igen elgondolkoztató tesztet. Egy biztos, egyikünk sem tudhatja, milyen (ma még létező) technikai problémákat oldanak majd meg a jövő fejlesztései és miket nem,… s vajon merre vezet a digitális fényképezés útja? Egyelőre talán csak annyi dereng, hogy a kis kompakt "zsebszappantartóknak" nagyon leáldozóban van a csillaguk.
További szép fotonokat!


Válasz hozzászólás
 

#8 Írta: Mikrós 2012.12.15 18:49:53   4325 456

Köszi Zoli a reagálásodat, örülök, hogy értékeled a maga nemében! A jövő az lesz, amit Te is írsz, következik a manuál, meg a RAW - s kész a leváltás. A miniatürizálás most már minőséggel is párosul - lásd pl. űrkutatás. Üdv.!


Válasz hozzászólás
 

#7 Írta: bolek 2012.12.15 18:32:18   820 32

Szia!
Döbbenetes a felvétel és valóban elgondolkodtató a fejlődés üteme és persze az árak kérdése.
Talán hallottál a Masat-1 műholdról amelyben még egy kamera is elfért, a műhold mérete 10-10 cm és még mindig teszi a dolgát!:)
Bevallom én is szeretem a mobilomat, de a gyermekeimmel ellentétben csak beszélgetésre használom.
Ha belegondolok, hogy lehetőséget adna a készülék a manuális beállításokra és ilyen felvételt lehetne készíteni vele...miért ne?:)

Nem kell 3 -4-5 kg cuccot az embernek magával cipelnie, már megéri!

Gratulálok!
Üdv..Zoli


 

#6 Írta: Mikrós 2012.12.15 18:11:04   4325 456

Szia "laciapu"! Először is köszönöm a hozzászólásodat! Nos, sokan vagyunk így, ahogy írtad... Nem azzal a szándékkal tettem fel, hogy pálcát törjün ez-az fölött. Nyilván fényképezőgéppel kell féynyképezni, telefonnal telefonálni! Momentán azt gondoltam bemutatni, hogy mekkora a fejlődés a vegyes mini "kütyűk" világában, s ezt nem lehet már féllválról venni. Szerény véleményem szerint lassan elérünk oda, hogy az egyszerű kompakt (s ezt kihangsúlyoznám!) gépeket ki lehet váltani egy ilyesmivel. Majd még lesz lehetőségem, hogy ezt be is mutassam, de természetesen én is MILC géppel fényképezek továbbra is... Üdv.!


Válasz hozzászólás
 

#5 Írta: laciapu 2012.12.15 17:38:45   22 0

Szia Mikrós! Hát tudod ámulatos és bámulatos amit a modern technika produkál. Tudom, hogy ez a jövő útja, de ameddig lehet én a telefonnal telefonálni szeretnék. Erre találták ki. Lehet, hogy régimódinak tartasz, de a fényképezőgéppel is fényképezni szeretek. (Bár az utóbbi időben túl sok más funkciót is kapott. Pl.: filmfelvétel, automatikák stb.) Természetesen elfogadom, hogy a fejlődés határa a csillagos ég, én mégis inkább maradok a Földön. Egyébként a tesztképed nagyon látványos. Gratulálok.


 

#4 Írta: Mikrós 2012.12.15 17:21:34   4325 456

Naja. Persze attól függ, honnan nézzük (gyártók, felhasználók). Mondjuk még ez a mobil sem olcsóság, de majd alakulnak a dolgok mindegyik oldalról, ha nagyobb elterjedése lesz a pár dekás masináknak - ilyen lehetőségekkel... Köszi a hozzászólást, üdv.!


Válasz hozzászólás
 

#3 Írta: challenger 2012.12.15 16:01:35 www  727 0

Eme két hozzászólás legalább helyére teszi a dslr-ek minden alapot nélkülöző pozícióját az árakat illetően. Egy mesterségesen magas áron tartott kategória gyakorlatilag.


 

#2 Írta: Mikrós 2012.12.15 15:44:45   4325 456

Szia! Egyetértek veled "Luki3", de azért az embert elgondolkoztatja a lehetőségek kibővülése - pl. e téren is. Üdv.!


Válasz hozzászólás
 

#1 Írta: Luki3 2012.12.15 15:30:26   263 23

Szia! Hallottam, meg olvastam is róla régebben. Tényleg félelmetes ez a megapixel csata. Egy a szerencséje a fotósoknak, hogy a téma meglátása és megfelelő kivitelezése még mindig nem ettől függ:)


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Kyocera Finecam S3


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.0486 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat