Mit keressen:

Hol keressen:

Felhasználói név:

Jelszó:

Bejelentkezve marad



hirdetés



Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Ötletdoboz 8 - avagy a megújulás első lépései..

Vélemények: 411

Megnézve: 5214

Jelen és múlt

Jelen és múlt (-)

Vélemények: 1

Megnézve: 706

Absztrakt

Abszurd

Akt

Állatok

Csendélet

Csillagászati fotók

Digitális manipuláció

Divat

Egyéb

Éjszakai fotók

Életképek

Elkapott pillanatok

Épületek

Feldolgozott fotók

Glamour

Hangulat

Humor

Infravörös felvételek

Koncert-színpad

Légifotók

Makró

Növények

Pályázatok

Panoráma

Portré képek

Reklám

Riport fotók

Sport

Szociófotó

Tájkép

Tárgyfotó

Természet

teszt

Városképek

Víz alatti fotók

Werk fotók

Véletlen

Főoldal / Tájkép / Tihany Bringásnak


Tihany Bringásnak

  Tihany Bringásnak

Fényképezőgép:

Nikon D5100

Záridő:

1/160s

Rekesz:

F18

Fókusz:

42 mm

Iso:

ISO 125

Készítés helye:

Európa Magyarország Tihany

Mariamaria előző képei
rrrrrrrrrranda vagy!

rrrrrrrrrranda vagy! (-)

ciklámenszínű nem-ciklámen

ciklámenszínű nem-ciklámen (-)

körülötte ragyogás

körülötte ragyogás (-)

egy szarka egy oszlopon ül

egy szarka egy oszlopon ül (5)

,,te kis légy, hová mégy?"

,,te kis légy, hová mégy?" (5)

| Még több

Feltöltötte:

  Mariamaria 

Feltöltés ideje:

2012.06.07 23:29:58

Kategória:

  Tájkép

Átlag:

-

Megtekintve:

547

Betöltve:

814

Feldolgozható:

Igen

Tihany Bringásnak

Olvastam Csabi a hozzászólásodat nemrég egy tájfotóhoz a szűk rekesszel kapcsolatban.....kíváncsi vagyok mi a véleményed. Tanulgatom a 8-asnál szűkebb rekesz használatot a Nikonnal:-)

Vélemények   Legyen a legfrissebb a végén

Szavazat

#5 Írta: Bringás 2012.06.12 16:08:57   28277 1150

Örülök, hogy a hasznodra volt:)
Bizony jó lenne már szervezni valamit…


Válasz hozzászólás
 

#4 Írta: Mariamaria 2012.06.11 09:08:49 www  7226 380

Nem baj, sőt! Azért születnek ezek az értékelések, hogy mindenki tanuljon belőlük!


Válasz hozzászólás
 

#3 Írta: Mariamaria 2012.06.11 09:08:16 www  7226 380

Szia Csabi, többször elolvastam a hosszú értékelést, köszönöm! Ismét tanultam! Na és mikor lesz valami ,,oktató-túra"??? Persze, nem biciklivel:-)


Válasz hozzászólás
 

#2 Írta: AndOr 2012.06.09 08:41:51   1349 19

Pöpec szép színek, hullámfodrok, szinte egyben ég és víz...
A móló szépen kanyarodik a képbe, az épület színével húzva magára a figyelmet.
/*
De a kép szépsége mellett - ha nem baj - nagyra értékelem Bringás hozzászólását, olvashattam, hisz publikus, és remélem, hogy még sokan olvassák.
*/


 

#1 Írta: Bringás 2012.06.08 16:34:40   28277 1150

Köszönöm Mária a megtisztelő ajánlást!

A rekesszel kapcsolatban itt most nehéz helyzetbe hoztál, mert nem adtad meg az objektív típusát, így csak általánosságokat tudok írni…
Amit ugyebár mindenki tud: a rekesz szűkítése növeli a mélységélességet, a tágítása viszont csökkenti azt.
Amit viszont csak kevesen tudnak: a mélységélesség nagyságát befolyásoló beállítások közül a rekesz bír a legkisebb hatással. Létezik két másik beállítás, melyek sokkal drámaibb, erősebb hatással vannak a mélységélességre. Ezek a tárgytávolság és az objektív gyújtótávolsága (zoom mértéke). Előbbi egyenes-, utóbbi fordított arányban áll a mélységélesség nagyságával.
Igen ám, de e két paraméter megváltoztatása magát a kompozíciót is megváltoztatja. Így aztán ezen paraméterek használata a kívánt mélységélesség elérése érdekében meglehetősen nagy átgondoltságot, tudatosságot kíván. Tekintve, hogy sokkal könnyebb és egyszerűbb megoldás állítgatni a rekeszt, ezért aztán az amatőrök többsége csak a blendével foglalkozik, a másik kettőt soha nem alkalmazza, és idővel azt is elfelejti, hogy léteznek.

Van itt egy másik dolog a blendéről, amit szintén kevesen tudnak. Mégpedig az, hogy a legtöbb objektív, akkor adja a legszebb rajzú, legélesebb képet, amikor a rekeszbeállítás értéke két fényértékkel szűkebb, mint az adott objektív legtágabb blendenyílása. Például egy f/2.8 fényerejű objektív f/5.6 rekesznél adja a legszebb képet. Egy f/5.6 fényerejű lencse pedig f/11 rekesznél produkálja a legszebbet.
Ez a "szabály" persze nem érvényes minden egyes objektívre, csak egy afféle általános megközelítés. Szintén általánosságban elmondható, hogy a rekesz további szűkítésével a rajzolat minősége rohamosan csökken. Egy több milliós, méregdrága optika a legkedvezőtlenebb rekeszbeállítása mellett gyengébb képet fog adni, mint az egyszerű kit obi, ha azt viszont a legszebb rajzolatot biztosító blendeállásánál használjuk. A tapasztalatod majd megmondja, hogy a te objektíved, melyik blendéknél teljesít a csúcson és melyiknél válik "gagyivá". (Erre nézve persze bújhatod az objektív teszteket is.)

Ha már megkérdeztél, személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy nem azért adtam pénzt az objektívemért, hogy aztán ne használjam ki annak lehetőségeit maximálisan. Így tehát minden egyes lencsémet igyekszem olyan rekeszbeállítással használni, ahol az adott optika a legszebben teljesít. Mindig így teszek, ha olyan fotós helyzetben vagyok, hogy ezt megengedhetem magamnak.
Persze ha az adott kép kifejezetten szűk blendét kíván (pl. a hosszabb zár miatt a vízesések fotózásakor, vagy nagyobb mélységélesség céljából, ha a tárgytávolsággal és a gyutávval nem lehet operálni) akkor természetesen nem a legszebb rajzot biztosító blendét fogom használni, hanem azt, amit a fotó megkíván. Így teszek akkor is, ha a kép épp ellenkezőleg, kifejezetten tág rekeszt kíván. Ugyanakkor egy tájképnél, mint pl. ez is, a széleslátó optika kis gyújtótávolságának és a nagyobb tárgytávolságnak köszönhetően a kép előterétől a végtelenig minden éles lesz. Ilyenkor egyértelműen a legszebb rajzot biztosító blendét alkalmazom.

A fotóim 90 %-a a rekesz fontossága miatt (a fentiek figyelembe vételével) rekeszelőválasztásos (A) módban készül. Természetesen szigorúan ISO 100 mellett. Ha ehhez kevés a fény, akkor is így teszek. Tudod, „az állvány a fotós legjobb barátja…” Csak akkor tekintek el a rekesz előzetes megválasztásától, ha valamiért a záridő fontosabbá válik.

A fenti képet is ezek figyelembevételével készítettem volna. Az f/18 ide sok, igazán semmi sem indokolja. Persze az ide feltöltött, leméretezett képen talán nem látszik, de az eredeti kép biztos szebb lett volna az objektív legszebb rajzot biztosító blendeállásánál. A kép színvilága szép, de nagyon hiányzik róla a fény. Van egy "pajzán" mondás, de ne áruld el senkinek, hogy tőlem tudod: „A tájkép fény nélkül olyan, mint a szex társ nélkül”. Meg lehet csinálni, de nem az igazi:)) A horizontot jól helyezted. Kár, hogy nem járt arra egy menetrend szerinti sétahajó, az feldobná a fotót.
További szép fotonokat!


 

hirdetés




Jelölj minket ismerosnek a FaceBook-on!


Tudtad, hogy a képhez kapcsolódó adatokra rá is kereshetsz?

Vagy használd az összetett keresést !

***Képek az alábbi fényképezőgéppel:

Nikon D5100


Legkevésbé értékelt képek az elmúlt hét napból
0.6921 mp  (1) Copyright ÁSZF - Adatvédelem  Elérhetőség   Médiaajánlat